Ökad andel utan a-kassa


Dagens Nyheter skriver i papperstidningen om att allt fler arbetslösa står utanför a-kassan. I oktober 2010 var det endast 35 % av de arbetslösa som fick ersättning från arbetslöshetsförsäkringen.

Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen, gör bedömningen att en ännu större andel kommer att hamna utanför försäkringen när arbetslösheten sjunker. Han menar att det beror på att de nya arbetslösa främst är ungdomar, personer som flyttas över från sjukförsäkringen och nyanlända invandrare. Han säger vidare att

Om trenden fortsätter är det snart bara var fjärde arbetslös som får ersättning.

Det som nu sker är att många arbetslösa erhåller försörjning genom aktivitetsstöd och försörjningsstöd. Det betyder att staten genom de beslut man tagit övervältrar kostnader på kommunerna.

Regeringen har överlåtit till en parlamentariskt tillsatt utredning att se över sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Utredningen ska vara färdig 2013. Under tiden kommer arbetslöshetsförsäkringen att bli allt mindre värd.

Länkar: SvD, SVT

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Tord Oscarsson

Nytt från Industribloggare: Kaj Raving, Marios Blogg, Camilla Wedin, Leines Blogg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 januari, 2011, i Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: