Fiatsjuka i Skellefteå


Di.se rapporterar att hisstillverkaren Alimak Hek i Skellefteå vill att de anställda ska sluta med fikaraster på arbetstider. Sker inte detta hotar företaget att flytta tillverkningen till något låglöneland. Företagets 300 anställda ska nú bli med de två dagliga pauserna à tio minuter. Allt som ett led i att spara på kostnader.

Jag vet inte hur mycket eller lite man sparar på att inte låta de anställda fika under arbetsdagen. Att ta bort sådan tid kan ju faktiskt bidra till att minska motivation och arbetstrivsel och därmed innebära sämre produktivitet.

Detta låter mest som en auktoritär VD:s sätt att visa handlingskraft genom att peka med hela handen och vara en manlig man.

Nytt från Industribloggarna: Ann-Sofie Wågström, Lisa Klaminder, Sebastian de Souza, Camilla Wedin, Leines Blogg, Carola Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 januari, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Det du skriver är inte korrekt.
  Det handlar om en rast där företaget bjuder på rasten.
  Tycdligen så har man i förhandling fått den rasten.
  Den vill man nu ta bort.

  Jag anser att man måste förhandla om. Annars bryter företaget mot det man lovats.

  • Göran Johansson

   Det jag skrev bygger på uppgifterna i den artikel jag länkar till. Sen för att vara formell. ”Rast” är alltid avblåst tid (dvs fritid), paus är tid som ingår i arbetstiden (dvs betald). Avtalet säger att man ska göra ett lokalt avtal om hur arbetstiden ska se ut. Blir man inte överens gäller avtalets stupstocksregler. Arbetsgivaren kommer ju aldrig kunna undgå att människor behöver pauser. Det kan vara en fördel att den är reglerad över dagen.

%d bloggare gillar detta: