FAS 3 – Dröm eller helvete


SVT har granskat arbetsmarknadsåtgärden FAS 3. Eftersom det är sekretess på var deltagarna i FAS 3 blir placerade har man vänt sig till ett antal fackliga organisationer. Bilden som de ger är att det finns oseriösa företag som låter deltagarna syssla med meningslösa uppgifter eller används i ordinarie produktion. Många av deltagarna känner sig som gratis arbetskraft och åtgärden känns meningslös.

Arbetsförmedlingen delar inte denna verklighetsbild. Eva-Lisa Höglund är den ansvariga chefen.

-Det är inte vår bild att människor utnyttjas. Det fungerar på de allra flesta ställen och där det inte fungerar går vi in och följer upp.

Jag kan inte påstå att jag är odelat positiv till denna arbetsmarknadsåtgärd. Den har tillkommit för att placera de personer som gått länge arbetslösa. Arbetsförmedlingen har fått uppgiften att snabbt placera alla dessa personer i åtgärden. Det har knappast varit högsta prioritet på att granska kvalitet. Arbetsförmedlingarna lokalt har att följa uppsatta mål att placera x antal personer. Som deltagare i FAS 3 ska man sysselsättas med uppgifter ”som annars inte skulle blivit utförda”. Det är ju en definition som lämnar öppet för en hel del tolkning. Det är knappast särskilt förvånande att kritiken nu kommer. Arbetsförmedlingen har knappast resurser att utöka kontrollfunktionen kring FAS 3 utan att bortprioritera andra arbetsuppgifter. Den ansvariga ministern gör det väl lätt för sig när hon lägger ansvaret på myndigheten.

Jag är dock övertygad om att bägge verklighetsbilderna existerar. Det finns de personer som både känner sig utnyttjade och är det. Men det finns också de personer som är aktiva i en utvecklande åtgärd som lägger grunden till ett framtida ordinarie arbete. Det faktum att så många personer ändå känner sig utnyttjade, att man utför ordinarie arbetsuppgifter till en låg ersättning är ju kritik nog.

De långtidsarbetslösa behöver ett långt större batteri av åtgärder för att återkomma till ett arbete. Behoven är olika och då måste också arbetsmarknadsåtgärderna spegla detta. Därför är det bra att media uppmärksammat problematiken. Förhoppningsvis kan detta leda till en debatt om en bättre arbetsmarknadspolitik bortom politiska dogmer och teorier.

Andra som skrivit: Människovärlden, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige

Nytt från Industribloggarna: Ann-Sofie Wågström, Kaj Raving, Carola Andersson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 25 januari, 2011, in Politiska funderingar. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. susanna svensson

    Hela konceptet fas3 är dömt att misslyckas och att åtgärden missbrukas är de tingen tvekan om. Nått som media glömt att lysta fram i denna härva är de mycket kritiska rapporter från riktrevisonsverket som har kommit mot alliansens arbetsmarknadspolitik. Där talse de tom inlåsnings och borträngingseffekter

  1. Pingback: ”Fas 3 är lite som Shurgard, fast för människor istället…” | LO Bloggen

%d bloggare gillar detta: