Mäns arbetsskador godkänns oftare


TCO-tidningen rapporterar i en artikel att kvinnor har betydligt svårare än män att få arbetsskada eller -sjukdom godkända av Försäkringskassan. Lagen ändrades 2002 för att kvinnors skador skulle beaktas i högre grad än innan dess. Men inget har hänt. Snarare har skillnaderna ökat de senaste åren.

För att få livränta (ekonomisk ersättning för inkomstförlust) måste arbetsskadan godkännas av Försäkringskassan. Under förra året fick 11 procent av de kvinnor och 22 procent av de män som ansökte om ersättning för arbetssjukdom godkänt. Joakim Jarnryd enhetschef för avdelningen vård och arbetsskador på Försäkringskassan menar att

– Alla ska behandlas lika och det är klart att vi är oroade över detta. Det är olyckligt att det inte sker någon förbättring.

Hans förklaring till skillnaderna är att kvinnodominerade yrken i större utsträckning ger diagnoser som är svåra att koppla till jobbet. Och allra svårast är det för dem som jobbar inom vård och omsorg. Forskningen har hittills gynnat mäns skador och  klassiska mansyrken. Men Riksrevisionen har riktat kritik mot Försäkringskassan eftersom att det finns ny forskning som man inte använder.

Det är även min erfarenhet. Fortfarande används skrifterna 2001:12 och 2002:15 från (det nedlagda) Arbetslivsinstitutet. De speglar forskningsläget från slutet av 90-talet. Jag märker därför att det är betydligt svårare att hjälpa kvinnor att få rätt eller gehör för sina besvär.

Svend Erik Mathiassen, som forskar om belastningsskador på Högskolan i Gävle, säger att

Ska det bli en förändring måste Försäkringskassans attityd förändras och det sker inte över en natt. Det handlar helt krasst om ekonomi och ideologi.

Bättre kan det knappast sägas!

Fler länkar: SVT, LO-tidningen

Nytt från Industribloggarna: Camilla Wedin, Kaj Raving, Carola Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 19 januari, 2011, i Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Män har tyngre jobb i allmänhet.
  Det är en förklaring.
  Som du borde förstå.
  http://genusnytt.wordpress.com/2010/07/30/graddfil-for-kvinnor-vid-arbetsskada/

  • Göran Johansson

   Kvinnor har yrken som sliter mer på kroppen än män. Män råkar möjligen ut för arbetsolyckor oftare.

 2. Men du är ju med i ett parti som hyllar feminismen.
  Feminismen anser ju ofta att kön är en social konstruktion.
  Då kan man inte resonera som dig.

 1. Ping: Tweets that mention Mäns arbetsskador godkänns oftare « Görans tankar och bagateller -- Topsy.com

%d bloggare gillar detta: