Globalt kapital en Godzilla


Andreas Cervenka skriver idag en tankeväckande krönika i d.i. Den handlar om hur det globala kapitalets rörelser gör hur gamla ekonomiska samband vänds upp och ner. Han beskriver det som om det globala kapitalet skulle vara en fysisk person skulle dennes känslomässiga snabba svängningar innebära en snabb remiss till psykiatrin.

Andreas skriver att välskötta länder med bra ekonomi riskerar att drabbas pga av det globala kapitalets funktionssätt just på grund av att de är välskötta. Han exemplifierar med Turkiet som beslutat sig för att sänka sin ränta.

Han säger avslutningsvis

En sprucken bubbla i en del av världen leder till att nya skapas i en annan. Det är inte konstigt att flera tunga institutioner inklusive Världsbanken och Internationella valutafonden, bara den senaste veckan börjat prata om att det är kanske är dags att börja strama åt det fria flödet av kapital på sina håll.

Närmare än såkan man inte komma ett erkännande av att den globala kapitalmarknaden blivit ett monster som kräver både koppel och munkorg.

Detta borde vara en tydlig fråga där socialdemokraterna och arbetarrörelsen skulle kunna föra en tydlig och bra debatt. Här finns allt att vinna för en global arbetarrörelse att föra debatt och opinion. Den gångna finanskrisen borde visa att att det globala kapitalet inte kan släppas fritt. De behöver politiska övernationella begränsningar för hur de kan agera och verka.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 16 januari, 2011, i Fackliga frågor, Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: