De påträngande hungriga vargarna


Det har ju dykt upp ett nytt fenomen på våra gator och torg de senaste åren. Ungdomar, killar och tjejer, som frågar vilket telefonbolag, elbolag eller något annat -bolag man har. När jag ser dem undviker att jag att söka ögonkontakt och försöker göra mig osynlig för att undvika deras påträngande frågor. Det lyckas inte alltid. En del av dem som fångar mig i sitt nät kan vara ganska påträngande och aggressiva i sin framtoning. Andra accepterar mitt ”Nej tack”, ”Jag är inte intresserad” eller vad man nu försöker häva ur sig.

Men det är förmodligen inte så konstigt att så många av dessa unga försäljare är så aggressiva. De slåss för sitt liv och sin försörjning, de tävlar säkert internt för de belöningar som kan finnas inom det säljande företaget.

Enligt fackförbunden Handels och Unionen är det vanligt att dessa anställda arbetar med ren provisionslön. Ju mer de säljer desto högre lön – och tvärtom förstås. De arbetar under devisen ”Hungriga vargar jagar bäst”. Förbunden är emot rena provisionslöner. De anser att man ska ha en garanterad lägstalön.

– Man kan ju inte jobba gratis, säger Leif Johansson som är ombudsman på Handels i Eskilstuna.

Enligt ”Pelle” som intervjuas i radioinslaget är det inte alla som lyckas särskilt bra som försäljare.

De fackliga organisationerna har verkligen en utmaning att organisera dessa ungdomar och börja kräva andra, säkrare lönesystem.

Nytt från Industribloggarna: Kaj Raving, Marios Blogg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 16 januari, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för De påträngande hungriga vargarna.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: