Smekningar medhårs


SVT satsade hårt under 2010 på årets stora rojalistiska händelse – kronprinsessans bröllop. Jag följde det inte själv men har förstått att bevakningen skedde på ett väldigt okritiskt och insmickrande sätt. Utöver detta brukar ju TV årligen producera ett annat gulle-gullprogram om kungafamiljen – ”Året med kungafamiljen”.

Trots kungayran i samband med bröllopet publicerades dock en del mer kritiska fakta om kungahuset under 2010. Av detta syns väldigt litet i det kommande TV-programmet. Flera media (SvD, vlt) rapporterar att TT ställt en del kritiska frågor till SVT om detta. Man svarar ungefär som så att syftet med detta program är något annat och att andra program utför den kritiska granskningen.

Jag tycker att det är väldigt fattigt att SVT som faktiskt finansieras av alla licensbetalare inte förmår ge en mer heltäckande diskussion om kungahuset. Det är minsann inte alla licensbetalare som är monarkister. En stor del av kungahusets offentliga verksamhet betalas med offentliga medel. SVT som ett public-serviceföretag borde förhålla sig betydligt friare från statschefen än den kolorerade veckopressen.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 december, 2010, i Republik. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Vad har republikanen Per Svensson för något att tillföra om Kungafamiljen. Lämna honom åt sitt öde!

  2. Per Svensson är den som borde lämnas åt sitt öde ute i den republikanska intellektuella öknen. Det framgår ju också av SvDs artilkel att det bara är samma gamla gapiga anhang republikaner, som själva aldrig kritiskt granskas av media, som kritiserar programmet.

%d bloggare gillar detta: