Kravmaskinen


Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson har publicerat en åsiktsförklaring för vad han vill att hans organisation ska sträva efter. Här finns hyllningsord till driftiga företagare och hur viktiga de är för den svenska ekonomin. Här finns de vanliga tyckandena om lägre skatter ”som gör det mer lönsamt att arbeta”. Det behövs flexiblare regler ”som gör det lättare att anställa och att ta ett jobb. Kenneth säger vidare att

Om våra företag ska kunna vara framgångsrika i den internationella konkurrensen måste de ha bästa tänkbara förutsättningar.

Svenskt Näringsliv har varit framgångsrika i att styra debatten och forma de aktuella spörsmålen. De har fått en position som en förment neutral förespråkare för företagande i Sverige – inte som den intresseorganisation de faktiskt är. Deras lista över företagsvänliga kommuner redovisas okritiskt av media. Kommunala företrädare får svara varför vi är så dåliga eller så bra i vår kommun.

Svenskt Näringsliv förfogar över ett ansenligt kapital som man inte tvekar att använda till att finansiera ett antal tankesmedjor för att påverka debatten i för näringslivet positiv riktning. Man verkar i hög grad genom ombud från många olika håll.

Arbetarrörelsen har en ansenlig utmaning att ta sig an. Det förutsätter förstås att vi kan samla oss och börja diskutera och formulera våra idéer för framtiden.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 december, 2010, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Kravmaskinen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: