Företagen går bra


LO-tidningen rapporterar idag om en undersökning som Unionen har genomfört. Den visar att de svenska storföretagen går bra. Flera av dem visar det bästa rörelseresultatet på fem år. Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef menar att

– Återhämtningen efter krisen har gått fort och det är utmärkt att det går bra för företagen. Nu gäller det att vinsterna används på ett klokt sätt och inte till utdelningar till ett fåtal och bonusar. Vi vill se långsiktiga investeringar och då är kompetensutveckling av personalen en viktigt del. Och vi vill givetvis att de anställda ska få del av det ekonomiska resultatet i form av ökade löner.

Unionen säger också att undersökningen visar att det svenska regelverket fungerar. Företagen kan snabbt sänka sina kostnader genom att säga upp folk. Svenskt Näringslivs Christer Ågren håller med. Systemet i Sverige är flexibelt och det går lätt att anpassa bemanningen.

– Våra invändningar när det gäller las, lagen om anställningsskydd, handlar om att företagen har svårt att behålla rätt kompetens vid uppsägningar, säger Christer Ågren.

Denna sist nämnda kommentar låter ju litet annorlunda än i den debattartikel som d.i. publicerade igår. Där menade Kenneth Bengtsson att

Tanken bakom LAS må ha varit god. Men ­reglerna gör det riskfyllt att anställa och svårt att behålla nyckelpersoner i  dåliga tider. Med mer flexibla regler på arbetsmarknaden skulle det bli ­lättare både att anställa och att ta ett jobb.

Unionens undersökning är dock intressant och kommer säkert att bli betydelsefull som ammunition i kommande avtalsförhandlingar.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 december, 2010, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: