Nu har arbetsgivarna ansvaret


Ingvar Persson skriver idag på Aftonbladet att arbetsgivarna har ett stort ansvar för att skapa ordnade avtalsförhållanden igen. Han säger att

Nu vilar ansvaret att hitta lösningar inför avtalsåret 2011 tungt på arbetsmarknadens parter, och speciellt på arbetsgivarna. Det är trots allt de som valt att riva upp en förhandlingsordning som fungerat i mer än ett årtionde.

Det är Teknikföretagen som valt att, för sin del säga upp Industriavtalet. Detta har reglerat ordningen för att teckna kollektivavtal. Syftet har varit att skapa ordning och reda och sluta avtal på en konkurrenskraftig nivå. Detta har i hög grad varit lyckosamt. Avtal har slutits på en nivå som har varit på en för arbetsgivarna lönsam nivå samtidigt som löntagarna fått reallöneutveckling.

Jag håller med Ingvar men inser att ansvaret trots det hamnar på de fackliga organisationerna att driva på för en ordnad avtalsrörelse.

Nytt från Industribloggare: Kaj Raving, Lisa Klaminder

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 december, 2010, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Jag har en gissning o det är att strejkvapnet har spelat ut sin roll, arbetsgivarna säger att ni har fått skattesänkningar o företagen har inte råd. Så hur kommer detta att forma sig…

    • Göran Johansson

      Strejk är ju fortfarande fackets yttersta vapen vid behov. Däremot är ju strejken ett vapen som används (trots allt) sparsamt i Sverige). Hur det går beror i hög grad på de spänningar som finns både inom den fackliga rörelsen som såväl arbetsgivarna huruvida den konkurrensutsatta sektorn ska sätta standarden eller ej. Vidare är ju frågan var konjunkturen vägen inte betydelselös.

  1. Ping: Tweets that mention Nu har arbetsgivarna ansvaret: -- Topsy.com

  2. Ping: Läge för lönebråk « Görans tankar och bagateller

%d bloggare gillar detta: