Avindustrialiseringen är en myt


… eller åtminstone starkt överdriven är väl ungefär slutsatsen från Daniel Lind, chefsekonom, på Unionen i ett debattinlägg på di. Det som är sant är att industrin har förändrats och att antalet människor som arbetar där har minskat. Men det som Daniel visar är att stora delar av tjänstebranschen är starkt beroende av industrin. Det kan handla om allt från högt specialiserade konsulter och tjänsteföretag till sådana tjänster som outsourcats.

Daniel säger att:

Avindustrialiseringen är både en myt och en verklighet att förhålla sig till. Branschintressen från båda håll tenderar att överbetona sin egen sektors betydelse för den ekonomiska ­utvecklingen.

Sveriges ekonomi är fortfarande starkt beroende av industriproduktion. Färre människor arbetar i direkt produktion. Men ekonomiskt är industrin fortfarande viktig. Vi lever fortfarande i ett produktionssamhälle – men det har förändrats!

Nytt från Industribloggare: Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 december, 2010, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Tänk att det var över tio år sedan som kunskapssamhället skulle ta över allt. Informationssamhället är nog på frammarsch o det är såvitt jag förstår av debatten denna kunskap som kommer att utveckla samhället. Visst kunskap i produktion, men insatser av människor vilka måste ha alltmer av kunskaper o kunskap är ju en färskvara. Kan det vara så att man ska jobba i ett år o sen inhämta kunskap under nästa år.
    Enbart en reflektion, visst är industrin en bärkraft i vårt samhälle… frågan är hur den kommer att kunna utvecklas ?

    • Göran Johansson

      Jag är ganska övertygad om att antalet personer som finns i direkt produktion kommer att bli färre. Svensk industri behöver bli mer kunskapsintensiv för att klara konkurrens. Vi kommer inte att syssla med massproduktion så länge som löneläget i Kina, Indien ligger på 10-20 % av motsvarande svenska löner. Men det är ju inte bara direkt produktionsanställda som minskar. Även kvalificerade tjänster försvinner. Indien har ju en stor kader välutbildade och engelskspråkiga människor. Det finns utmaningar och näringslivet kommer att förändras.

%d bloggare gillar detta: