Vår landsfader vill väl


DN publicerar idag en intervju med statsminister Fredrik Reinfeldt. I intervjun berättar Fredrik att han vill minska deltidsarbetet bland kvinnor eftersom:

– En väldigt stor del av de kvinnor som arbetar jobbar deltid. Det återspeglar ett samhälle där kvinnor tar ett stort ansvar för oavlönat arbete i hemmet och balanserar det med att gå ned i arbetstid. Men det är många gånger inte bra för kvinnorna. Det kan leda till sämre pensionsutveckling och sämre möjligheter att stå på egna ben med en egen ekonomi. Det är en frihetsinskränkning.

Det där stämmer ju alldeles väl. Det är otvetydigt att kvinnor i högre grad än män arbetar deltider, har ”timanställningar” och korta påhugg. Som statsminister och partiledare har han förstås stort inflytande över svensk politik. Han kan därför göra skillnad.

Samtidigt kan man ju undra över hur ny denna insikt är. Detta har inte precis varit någon nyhet för någon hyfsat insatt medborgare i Sverige. Vad har gjorts under den tid som de borgerliga partierna haft regeringsmakten?

Som ett sätt att stimulera och ställa krav på arbetsgivare att i högre grad erbjuda heltidstjänster begränsades rätten till ”fyllnadsstämpling till högst 75 dagar. Då detta framför allt har drabbat kvinnor (inom LO-yrken) vore det intressant att utvärdera hur man lyckats. Under föregående mandatperiod infördes ett vårdnadsbidrag. Det utnyttjas framför allt av kvinnor. I en intervju i SvD säker Mats Odell (KD) att

Det frustrerande i frågan om vårdnadsbidraget är att det inte bara är medlet utan själva målet som inte accepteras. Det blir blankt nej till allting som kan leda till att småbarnsföräldrar arbetar mindre och ägnar mer tid åt barnen. Jag är mycket positiv till att vi gör det mer lönsamt och attraktivt att arbeta, men barnperspektivet måste gå före arbetslinjen som här har gått för långt.

Linnea Björnstam, utredare på Handels säger i en debattartikel på Dagens Arena att:

Istället för åtgärder som förändrar en strukturellt ojämställd arbetsmarknad och som stärker kvinnors ekonomiska självständighet förs en politik i rakt motsatt riktning.

Linnea menar vidare att löner och villkor avspeglar att män förväntas vara på arbetsplatsen, kvinnor förväntas vara borta under längre perioder. LO har i en nyligen utgiven lönerapport visat att kvinnor fortfarande har ett lägre löneläge (i genomsnitt) än män.

Det ska onekligen bli intressant att se om Fredrik kommer att lyckas i sin strävan.

Andra som skrivit: Kent Persson, Den hälsosamme ekonomisten, Peter Andersson, Gunilla Svantorp, Röda Malmö

Industribloggare: Kaj Raving, Marios Blogg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 december, 2010, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Bra skrivet.
  Höger gör det först omöjligt jobba deltid genom att förstöra deltidsstämplingen sedan vill ha fler kvinnor ska jobba heltid.
  Det är ju just det de försökt med.
  Om fler jobbar heltid ökar med största sannolikhet arbetslösheten.
  Räknat på oförändrad ökning på befolkningen-.

  Reinfeldt vil ju gärna omtala hur många fler som kommit i arbete.
  Men då tar han inte med att Sverige invaderats av fler invandrare fler född.
  vilket motsvarar en stad större än Malmö.

%d bloggare gillar detta: