Populärt med lärlingsutbildning


SVT rapporterar att flera ”friskolor” har satsat på lärlingsutbildning. Problemet är, som det beskrivs, att det är betydligt svårare att hitta praktikplatser på arbetsplatser. I detta reportage visar det sig att eleverna får utföra vissa arbeten på skolan i stället.

På Yrkesgymnasiet i Umeå fanns inte ens lokaler för den undervisning som eleverna skulle få på skolan. Det noterade Skolinspektionen i våras vid den kontroll de gör av nystartade friskolor. Ändå godkände Skolinspektionen skolan, eftersom rektorn uppgett att ingen elev blivit lidande.

Jag är övertygad om att det är bra att elever ges chans att träna sig och utveckla kompetensen i yrket i riktig miljö. Konceptet som IF Metall och Teknikföretagen stödjer – Teknikcollege – är ett bra exempel på det. Här satsar parterna inom industrin tillsammans med skolan på att gradera upp utbildningar som leder till industrijobb. Samverkan med näringslivet är här fundamental.

Detta reportage visar att det inte bara är att dra igång en skola eller två för att förhoppningsvis tjäna pengar på en utbildning. Det gäller att verkligen genomföra detta på ett seriöst sätt. Skolinspektionen borde faktiskt ställa större krav på dessa skolor för att rensa bort eventuella lycksökare.

Industribloggare: Camilla Wedin

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 december, 2010, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Populärt med lärlingsutbildning.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: