Finansiering av socialförsäkringarna


SVT (med flerarapporterar att Socialdemokraterna kommer att utreda socialförsäkringssystemet. Det är bra!

Det är ju ett antal frågor som behöver bearbetas. Dagens system bygger på att försäkringssystemet till största delen finansieras med sociala avgifter som betalas in av arbetsgivarna (en procentsats på lönesumman – gemenligen kallat arbetsgivaravgifter). Såväl (S)-märkta som borgerliga regeringar har till och från sänkt avgifterna för att göra det billigare för arbetsgivarna. Det innebär i praktiken att samhället subventionerar näringslivets verksamhet. Det riskerar även att underminera försäkringssystemets fundament.

Det är de sociala avgifterna som finansierar den allmänna pensionen, de försäkringar som Försäkringskassan administerar, a-kassan etc. Skulle denna inkomstkälla försvinna finns bara två sätt att finansiera försäkringarna. Antingen via skattsedeln – den vägen är nog ganska stängd i dagsläget. Den andra metoden är att införa obligatoriska egenavgifter. Den vägen är inte möjlig utan att kraftigt höja människors inkomster av lön. En tredje väg är förstås att finna kombinationer av skatter, egenavgifter och avtalsuppgörelser mellan arbetsgivare och fackliga organisationer.

Dagens system är uppbyggt genom att tre parter samverkat. Arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer har blivit överens om att avsätta en del av löneökningsutrymmet till höjda sociala avgifter vilka arbetsgivarna betalat in. Staten har då kunnat genomföra reformer i försäkringssystemen genom att inkomsterna ökat. Det innebär att arbetstagarna har avstått löneutrymme. Utbytet har blivit förhållandevis billiga försäkringssystem genom den rationella finansieringen. Individuella system blir av naturen betydligt dyrare att administrera än kollektiva.

Inte vid något tillfälle då lagstiftarna förändrat nivån på de sociala avgifterna (dvs sänkt dem) har arbetstagarna fått tillbaka motsvarande högre löner. Det är därför viktigt att de fackliga organisationerna som representanter för sina medlemmar deltar i den debatt som pågår.

Fler som skrivit: Dagens Arena, Storstad, Ulricehamnsbloggen, Viita.se

Industribloggarna: Leine Johansson, Camilla Wedin, Dan Oskarsson, Knö daj in, Marios Blog, Kent-Erik Mattsson, Kaj Raving, Ann-Sofie Wågström, Christian Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 8 december, 2010, i Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Finansiering av socialförsäkringarna.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: