Att skapa en uggla av en fjäder


Centern belönar IF Metall med en uggla därför att man vill

…  uppmärksamma och uppmuntra ert goda initiativ till en ny form av ungdomsanställningar inom industrin med handledning och lägre ingångslön. Ugglan är en symbol för vishet och klokskap. Förhoppningsvis kan ni inspirera fler fackförbund till liknande lösningar.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över denna tvivelaktiga belöning. Centern väljer förmodligen att övervärdera det avtal om ”Yrkesintroduktion” som IF Metall har skrivit på.

Avtalet handlar vare sig om någon ungdomsanställning med allmänt lägre ingångslöner eller är särskilt unikt. Avtalet handlar om att ge möjlighet för företagen att satsa på utbildning. Sedan länge finns yrkesutbildningsavtal tecknade mellan parterna inom industrin. Det finns upprättade system inom byggsektorn där ungdomar får utbildning och erfarenhet för att lära sig yrket.

Centern blåser på för att få gehör för sina krav som enbart handlar om att sänka lönerna för ungdomar – oavsett om man deltar i utbildningsprogram eller ej. Det är stor skillnad mellan IF Metalls och Centerns strävanden!

Läs även Alliansfritt

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 november, 2010, i Blandade funderingar. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Kan vara värt att notera att man i avtalet för 75% av lönen – men bara för att man arbetar 75% av tiden.

    • Göran Johansson

      Avtalet säger att man lägst ska erhålla 75 % av lägstalönen i avtalet. Sedan finns det heller inget som säger hur mycket man ska arbeta respektive studera. Det ska regleras i en särskild plan hur utbildningen ska genomföras.

%d bloggare gillar detta: