Nackspärrarnas rike


… är en bok skriven av skådespelaren (mm) Roland Jansson. Det vi får oss till livs är fragment ur hans liv och hans tankar om arbetarrörelsen.

Roland är uppvuxen i ett arbetarhem i Göteborg. Fadern var kommunist och modern starkt troende. Roland beskriver sin uppväxttid. Man förstår att denna tid har präglat hans uppfattningar och tankar senare i livet.

Han hade flera olika anställningar under sina tidigare vuxenår. Under denna tid bildade han även familj. Av olika skäl blev han mer och mer beroende av alkohol. Detta, i kombination, med mycket arbete gjorde att hans äktenskap upphörde.

Vändningen i livet kom i samband med att han fick frågan att spela en roll i en film. Detta ledde till att så småningom erbjöds en anställning på Folkteatern i Göteborg. Utöver skådespeleriet har Roland även skrivit flera teaterstycken.

Boken präglas av hans starka övertygelse om arbetarrörelsens viktiga roll och uppgifter. Han tvekar dock inte att kritisera den väg dagens fackföreningsrörelse gått. Roland är organiserad socialdemokrat men kritisk till många företeelser inom partiet. Roland står för en ”gammaldags” arbetarmoral.

Han har inte mycket till övers för den generation från medelklassen som blev politiskt aktiva under slutet av 60-talet. Han menar att de skadat arbetarrörelsen eftersom de inte kan förstå hur arbetarnas liv ter sig. De står för ett ”flum” som han ogillar.

Jag tycker om hans engagemang. Boken brinner av hans sympati för de vanliga arbetarna och den styrka de kan besitta om de vill. Han vill att fackföreningarna ska ta ansvar för att vrida politiken rätt igen.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 4 november, 2010, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Nackspärrarnas rike.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: