Vad kostar invandringen


SD har lämnat in ett antal frågor till Riksdagens utredningstjänst (RUT). SD hävdar ju att invandringen kostar Sverige stora belopp, de hävdar att arbetslösheten är hög bland invandrade och att invandrare tränger undan svenskar från arbetsmarknaden. Det är väl inget att förundra sig över att partiet nu ser till att nyttja sig av de tjänster man åtnjuter såsom riksdagsparti.

Dock är det väl som så att vad som ska räknas som kostnader alternativt förtjänster med invandringen till Sverige i hög grad är en värderingsfråga. Man skulle ju lika gärna kunna uppdra åt RUT att beräkna vad Sverige nationalekonomiskt tjänar på invandringen.

För egen del är jag övertygad om att det finns både minus- som plussidor på detta konto. Jag är också övertygad om att Sverige som nation tjänar på invandringen. Både kulturellt som ekonomiskt.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 oktober, 2010, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 14 kommentarer.

 1. Hur kan man tjäna ekonomiskt på att tag in folk som inte kan tag hand om sin egen ekonomi utan ekonomiskt bidrag?

  Det är som att man ger en person ens pengar och säger ”kom handla i min butik” och tro att man kommer att gå i vinst på detta…

  Kulturellt har jag ingen uppfattning om men rent ekonomiskt har jag svårt att få ihop det i huvudet på mig själv..

 2. Göran Johansson

  Det beror faktiskt på att de flesta efter en tid har arbete och förtjänar sitt levebröd, betalar skatt och därmed bidrar till allas vårt bästa.

 3. Men om det nu är så, kommer väl utredningen att visa det oxå? Eller finns det någon anledning till att man inte vill göra en sån här utredning? Och varför har det inte gjorts tidigare i så fall?

 4. Strunta i nettot tillsvidare. Jag tror inte någon bestrider att vi som redan bor i Sverige inte tar hand om de nyinflyttade på ett bra sätt.

  Handlar det om bristande resurser, det behöver det inte göra, men är det så, så blir kalkylen enkel: hur mycket måste vi satsa per nyinflyttad för att vi ska ge dem som vi tar emot, närmast bjuder in, en bra chans i deras nya hemland?

  När vi har den siffran kan vi alltid börja diskutera hur vi vill prioritera: Att satsa mer resurser, att ta emot fler än vi vill ge en bra chans, eller ta emot färre och verkligen satsa på dem.

 5. Menar du att man skräddarsyr RUT för ett syfte?

 6. Tror bestämt att vi just idiotförklarat riksdagens utredningstjänst. Med andra ord kan man få vilka svar man vill i vilka frågor man vill. det här blev inte bra alls!

 7. Ebberöds bank

  Om vi tjänar på invandringen, både ekonomiskt och kulturellt, så borde det ju inte existera några problem. Då är det ju bara att öppna portarna på vid gavel och välkomna all invandring. Ju större invandring desto rikare blir Sverige! Eller hur, Göran!

 8. Sen får man ju också ta i beräkning dom invandrare som skaffat ett eget jobb och försörjer sig själv men som varje månad skickar en liten summa pengar till hemlandet. En liten summa, kontinuerligt varje månad från ett par hundra tusen människor blir ganska mycket efter ett tag. Och för varje gång försvagas kronan lite mer och mer. Så vi förlorar också på dem som kan ”försörja sig själva”.

 9. Jag förstår faktiskt inte vad du menar med att det beror på vilka frågor man ställer och vilka svar man vill ha. Om ”vanliga” etablerade partier beställer undersökningar är det helt ok men om SD gör det då är det inte det.

 10. @Hasse: Då borde du enligt samma resonemang förbjuda alla donationer till hjälporganisationer som verkar internationellt eller folk från att ha fadderbarn och så vidare.

  Visst kan RUT få utreda det här men jag tror det är ett slöseri med skattepengar. Vi kan ju också be dem utreda om de som röstat på Sverigedemokraterna bidrar mer till det svenska samhället än den genomsnittlige svenske (och nysvenske!) medborgaren. Om inte kan man ju börja fundera på om vi inte borde frånta vissa medborgarskapet, eller hur? Nu börjar vi tänka i väldigt farliga banor.

  Jag tror inte att SD någonsin skulle lägga ett förslag att en etnisk svensk som kostar samhället mer än alla andra skulle bli avvisad från landet. Så vad är det de protesterar mot då? Inte att det kostar utan att de just handlar om påstådda kostnader för invandrade. Om inte det är rasism vet jag inte vad som är det.

 11. ”Det beror faktiskt på att de flesta efter en tid har arbete och förtjänar sitt levebröd, betalar skatt och därmed bidrar till allas vårt bästa.”

  Lögn. Du har ingen statistik som visar på det, annat än om du leker med siffror så du enbart inkluderar norrmän/finnar/engelsmän etc. Med ”invandrare” så menar folk främst (alla?) de som kommer hit från kulturellt annorlunda länder. Enligt statistik som kommit från t.o.m regeringens mest korrupta organ (BRÅ) så är det en försvinnande liten del av t.ex somalier, irakier och zigenare som faktiskt tillför någonting positivt till vårt land.

  Jag vet hur sådana som du fungerar och när ni räknar på detta så går ni tillbaka till 60-talet och inkluderar arbetskraftsinvandring (främst från Finland). Det är inte så Sveriges invandring ser ut idag, inte ens i närheten. Även om man räknar in ALLA som kommer från andra länder så kommer siffran bli extremt negativ, om man räknar på den period som haft en invandringspolitik som vi har just nu (i stort sett slutet av 80-talet till nu).

  PK’iterna ljuger, alltid. Det är därför partier som SD behövs. Hade PK’iterna inte varit PK’iter och faktiskt erkänt att verkligheten inte var som deras luftslott, så hade SD inte behövts. Viss ironi i att de som avskyr SD mest är de som indirekt skapat SD.

 12. Om nu detta med invandring och multikultur är så bra och att det ”berikar” landet, hur kommer det sig då att Malmös ekonomi går åt helvete?

  Ni har fallit för den otroligt vinklade media, som inte vågar tala om sanningen.

  ”Invandringens kostnader uppgick enligt mina beräkningar 1999 till 267 miljarder kronor.”

  läsa denna artikel:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vad-kostar-invandringen_61728.svd

 1. Ping: 2010 en översikt « Görans tankar och bagateller

%d bloggare gillar detta: