Mediachocken


Det kan ibland vara roande att se hur media sätter rubriker på artiklar. Idag kan man se att TT har satt märket. Flera tidningar rapporterar nämligen att IF Metall ”chocksänker” avgiften till a-kassan. Det måste vara ett ganska kreativt arbete att fundera över rubriker. Måste dock medge att detta sätt att rubriksätta känns väl innovativ. Däremot har ju man rätt i någon mån. Sanningen bakom att avgiften kan sänkas borde vara chockartad för många människor.

Riksdagen har i all sin vishet(?) bestämt att avgiften till a-kassorna ska vara olika höga. Medlemmar i a-kassor med en hög arbetslöshet ska betala högre avgifter än de som har lyckan att vara medlem i en a-kassa med låg arbetslöshet. Teorin bakom detta handlar ju om att bestraffa de som driver fram för höga löner och därmed får en högre arbetslöshet. De har sig själva att skylla för sin höga avgift.

Det som hänt för IF Metalls a-kassa är att det har blivit färre personer som idag får ersättning från a-kassan. Därmed kan ”arbetslöshetsavgiften” sänkas. Att färre medlemmar i IF Metalls a-kassa erhåller ersättning beror delvis på den minskande arbetslösheten men även på att ett stort antal medlemmar blivit utstämplade.

Idag är cirka 42.000 ”IF Metallare” arbetslösa, men det är endast 19.000 av dem som erhåller ersättning från a-kassan. De övriga är utstämplade och lever på andra ersättningar.

Så slår den a-kassa som den borgerliga regeringen infört!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 september, 2010, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: