Finland 1944


… är en bok skriven av professorn vid Helsingfors universitet Henrik Meinander. Boken har undertiteln ”Krig, samhälle, känslolandskap. Boken är uppdelad i tolv kapitel som följer årets månader.

Boken är tänkt att spegla stämningarna och händelserna detta viktiga år i Finlands historia. Nu, i krigets slutskede, lyckades man manövrera sig ut ur kriget och rädda sin självständighet. Det är en berättelse där vi får följa flera av historiens huvudpersoner och vilka överväganden man tog.

För mig som inte känner Finlands historia särskilt väl var detta en bra bok. Den visar på ett översiktligt sätt de viktigaste händelserna. Fördelen med boken är ju att den är skriven med historiens facit. Författaren försöker resonera kring de överväganden som politiker och militära befattningshavare var tvungna att ställa sig då. Det är ju annars lätt att döma dåtidens beslut med dagens kunskaper vilket ju inte alltid är särskilt rättvist.

Jag kan rekommendera boken att läsas av fler. Det är en gedigen populärhistorisk bok.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 september, 2010, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Finland 1944.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: