Den spännande framtiden är vår


Så här dagen efter mår man ju inte lysande precis. Jag hade en mental förberedelse på att valet inte riktigt skulle gå vår väg. Men det gick dock värre än jag befarat.

Jag sitter nu tillsammans med kamraterna i styrelsen för IF Metall Mälardalen och stämningen är inte på topp. Dock är vår räddning att vi är samlade för att planera för nästa års verksamhet. Vi är flera som ett tag känt  att vi behöver prioritera det grundläggande fackliga arbetet. Vi måste prioritera att klubbarna i avdelningen blir starkare och mer självgående. I de tider som kommer är det av högsta vikt att vi får fler fackligt förtroendevalda som blir mer självgående och aktiva.

Så måste också läxan bli för det socialdemokratiska partiet och förbunden inom LO. Vi måste gå tillbaka till grunderna. Vi måste vara en röst för rättvisa och solidaritet. Jag vet att många säkert kommer att kräva våra ledares avgång som om det vore deras fel att vi förlorade valet. Så enkelt är det ju inte. Vi har förlorat debatten om synen på vårt samhälle. Politiken handlar allt mer om hur JAG som individ kan tjäna på olika alternativ. Valet handlar mindre om hur vi kan skapa ett solidariskt samhälle där vi hjälper varandra att bli starka. Tidningarna har under valrörelsen producerat mängder av tabeller på hur man kan tjäna på olika alternativ. Det kortsiktiga är det som vinner terräng.

Den fackliga utmaningen handlar åter om att skapa den kollektiva styrkan för att motverka avarter på arbetsmarknaden. Det är tydligt att organisationsgraden sjunker inom alla sektorer och framför allt inom tjänstesektorn. Ungdomar hamnar i en fälla där de accepterar att arbeta på korta påhugg till låga löner i förhoppningen att kunna få ett arbete. Man är beredd att svälja mycket obehag och kan/vill inte ta kamp för att få sin rätt. Det är endast fackföreningar som förmår att fånga och verka för ungdomarnas intresse som vi kan vända den utveckling vi ser.

Vi måste ta kamp för de högsta mänskliga värdena – solidaritet och förmågan att se till sin nästa!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 september, 2010, i Fackliga frågor, Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Den spännande framtiden är vår.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: