Borlänges 25 bryggerier – en bebryggelsehistoria


… är en lokalhistorisk skrift skriven av Bo Hansson. Boken handlar om de bryggerier som funnits i och omkring Borlänge tätort. Det är en intressant redogörelse om de öl-, svagdricksbryggande och läskedrycksfabriker som existerat i den framväxande orten. De flesta bryggerierna har varit små och existerat under ett fåtal år. Det sista bryggeriet avvecklade verksamhet under det tidiga 70-talet. Så har det sett ut på många platser. Utvecklingen ledde till att det som minst fanns 13 skattepliktiga och 7 skattefria bryggerier i Sverige.

Nu har det dock vänt. Sverige är del i en internationell utveckling där allt fler mikrobryggerier startar verksamhet.

Bo har hittat många uppgifter i bevarade tidningsannonser, andra lokalhistoriska verk och genom samtal med människor som arbetat inom näringen. Det är ett fullgott verk som speglar en del av vår historia. Det har varit spännande läsning.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 augusti, 2010, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Borlänges 25 bryggerier – en bebryggelsehistoria.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: