Helsjukt


Den, så kallade, ”valfläskkollen” i DN har prövat sanningshalten i ett av de påståenden som LO presenterar i sin kampanj mot regeringspolitiken. LO säger att 44.000 människor riskerar att förlora sin ersättning från sjukförsäkringen och tvingas söka jobb de inte kan få. DN har testat påståendena och tvingas medge att LO har ”nästan” rätt.

Bra att LO har på fötterna!

I samband med att jag läste artikeln i DN träffade jag en facklig medlem. Han ville träffa mig eftersom han fått ett brev från Försäkringskassan och ville veta vad det handlar om. Jag läste brevet vari det framgick att hans period med sjukersättning snart tar slut. Han ska över till arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen så småningom.

Jag har träffat denna medlem under några år och hjälpt honom med det jag kan. Han har skadats i sitt arbete. Han har kraftig värk och starkt nedsatt rörlighet. Vi pratade om vad detta skulle kunna innebära för honom. Medlemmen var dock tämligen uppgiven. Han har träffat ”tusentals” läkare, som han uttryckte det. Detta är en person som har arbetat och försökt göra rätt för sig. Nu behandlas han som skit och ett omyndigt barn. Ingenstans får han den hjälp han behöver. Risken är stor att han aldrig kommer att få något arbete igen. Han är tillräckligt medelålders och för sjuk/skadad för att ingen arbetsgivare kommer att ta i honom med en tång.

Jag blev bara så förbaskat arg att se hur vårt sjukförsäkringssystem inte ser till människan utan bara till sina regler. Systemet har blivit omänskligt och bestraffande. Detta har skett under hela 2000-talet eftersom debatten mer handlat om fusk och överutnyttjande än om hur effektiv rehabilitering kan ske. Jag litar till att en rödgrön regering kan sätta fokus på verklig rehabilitering – till gagnet och inte bara namnet. Någon ”rehabkedja” exixterar inte.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 augusti, 2010, i Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: