De fattiga i Łódź


… är en fantastisk men samtidigt hemsk bok skriven av författaren Steve Sem-Sandberg.

Boken handlar om det judiska getto som Nazi-Tyskland upprättade i den polska staden Łódź. Gettot beboddes av upp till ca 250.000 människor som flest. Berättelsen följer flera människor som bodde i gettot. Huvudperson är Mordechai Chaim Rumkowski som av tyskarna utsågs till judeäldste. Hans roll i judeutrotningen och hans bevekelsegrunder för att samarbeta med tyskarna är en del i berättelsen. Det var en person med stort självhävdelse- och maktbehov. Han utnyttjade barn som han placerat i barnhem och andra omkring sig.

Boken följer dock flera personer och hur de tar sig fram i gettot. Det handlar om hur en del människor lyckas flyta ovanpå, att skaffa sig en förmögenhet p.g.a. förhållandena i lägret. Människors utsatthet innebär möjligheter för andra. Rumkowski försöker få gettot att överleva genom att skapa fabriker som ska leverera för tyskarna nödvändiga produkter.

Boken följer gettot från dess tillblivelse till dess det slutgiltigt avvecklades (dvs de kvarvarande sändes till Birkenau) i slutet av augusti 1944. De allra flesta judarna i gettot mördades till slut.

Det är en fantastisk bok som verkligen måste läsas.

Boken ger en hemsk bild av hur människor kan bete sig gentemot sina egna. Människor tvekar inte att utsätta andra för ondska för att själv få fördelar (och leva ett tag till).

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 augusti, 2010, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Hej!

  Mycket bra inlägg!! 🙂

  Kan du skicka om huvudpersonerna och miljön i boken till min E-Mail?

  Har en redovisning på fredag om boken, och fick inte ut huvudpersonen så mycket.

  Snälla hjälp!

  Med vänliga hälsningar

  Loffer Holm.

%d bloggare gillar detta: