Dublinbor


… är en novellsamling författad av den irländske författaren James Joyce. Jag misstänker att detta var en mindre utmaning än att läsa hans (tydligen) stora verk Odysseus. Jag har i vilket fall som helst inte läst den boken.

Dublinbor ska vara författarens första skönlitterära verk. Det dröjde dock flera år innan han fick den publicerad. Novellerna skrevs under tidigt 1900-tal, vilket märks i mimljöbeskrivningarna. Samtliga noveller utspelar sig i Dublin. De skilda berättelserna följer olika människor i olika skeden i sina liv. Från det unga barnet till den luttrade något äldre personen.

De noveller som berörde mig starkast handlade, för det första, om den unga kvinnan som är på väg att rymma från sin familj med en våldsam och kärlekslös far. Hon har träffat en ung man som vill att hon ska följa med honom till Buenos Aires. Den andra novellen handlade om en korrekt (kanske tråkig) man som har ett arbete på ett bankkontor. Han har inget större umgängesliv och hyser väl inte särskilt starka känslor för andra människor. En dag träffar han en kvinna …

Jag misstänker att denna bok är en nog så bra introduktion till denne kände författares språk som att läsa den stora boken. Men, vem vet, kanske att man provar på den en gång?

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 juli, 2010, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Dublinbor.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: