Är facken lurade på vinstfesten


Olika media rapporterar att de stora industriföretagen visar goda resultat – till och med att resultaten ökar väldigt snabbt. SVT rapporterar att facken är lurade på vinstfesten. Det är starka ord. Bakgrunden förstås att arbetsgivarna inför avtalsrörelsen menade att det inte fanns något som helst utrymme att höja lönerna.

De fackliga organisationerna har, som jag ser det, tagit stort ansvar för att hjälpa företagen. De har tecknat avtal om att gå ned i arbetstid med därmed minskad inkomst. Det har enligt parterna räddat ett antal 10.000-tals arbetstillfällen. De fackliga organisationerna har vidare gått med på förhållandevis anspråkslösa löneökningar i den nyligen genomförda avtalsrörelsen.

Aktieägarna har ju förstås i någon mån också fått avstå intäkter under lågkonjunkturen. Utmaningen nu är ju att aktieägarna måste inse att även de måste fortsätta att avstå om den svenska industrin ska kunna återhämta sig. Viktigast nu är att eventuella överskott måste satsas på långsiktiga investeringar i företagen – inte i kortsiktig aktieåterbäring.

Verkligheten är ju den att svensk industri inte enbart består av de stora kända företagen. I hög grad har deras resultatutveckling fått betalas av alla de underleverantörer som pressas hårt. De ska ständigt sänka sina kostnader och, utöver det, få vänta på att få betalt.

Nu får vi se om aktieägarna hellre ser till sina kortsiktiga intressen eller om de vill utveckla den svenska industrin.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 juli, 2010, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Är facken lurade på vinstfesten.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: