Det sjuka socialförsäkringssystemet


På Aftonbladets hemsida kan man idag läsa om Catrine Johansson som hamnat mellan olika socialförsäkringssystem. Hon har förlorat sin sjukersättning (sjukpension) eftersom Försäkringskassan anser att hon kan ta något på arbetsmarknaden förekommande arbete. Arbetsförmedlingen anser å sin sida att Catrine inte kan arbeta. Detta i sin tur innebär att hon heller inte kan erhålla ersättning från a-kassan. Man måste ju stå till arbetsmarknadens förfogande.

Catrine Johansson tillhör lyckligtvis det fåtal som hamnat i denna hemska fälla. Men hon är inte ensam! Det är förfärligt att lagstiftarna skapat sådana system där man inte kan se till individens bästa. Jag påstår inte att det var mycket bättre under den tidigare riksdagsmajoriteten. Men, trots allt, den borgerliga regeringen har vridit åt tumskruvarna ytterligare ett par varv.

Det behövs en ny och bättre sjukförsäkring som verkligen kan stödja människor under en verklig rehabiliteringsprocess för att kunna komma åter till ett arbete.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 juli, 2010, i Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Jag har så svårt att förstå detta jagande av sjuka människor. Givetvis finns det somliga som utnyttjar systemet, men de måste väl ända vara ett minimalt antal, så svårt som det nu är att bli sjukskriven. Låt de sjuka vara sjuka ifred och ge våra arbetslösa ungdomar chansen att komma in i arbetslivet istället. Ska det vara så svårt??

  2. Arbetsförmedlingen är knappast känd för att sköta sitt uppdrag.

  3. Göran Johansson

    Jag tror dock, Rasmus, att Arbetsförmedlingen har större förutsättningar att bedöma arbetsförmåga än vad Försäkringskassan har. Sedan är det ju som så att det är Riksdagen som ger uppdragen både till Försäkringskassan som Arbetsförmedlingen.

%d bloggare gillar detta: