600 – 1350


… är det andra bandet i Norstedts nya serie ”Sveriges historia”. Denna bok har som huvudförfattare historikern Dick Harrison.

Detta band handlar om den period då, så småningom, riket Sverige bildades. Första gången man hittar ordet ”Sverige” är på ett dokument författat i Kalmar 1384. Det som skulle bli Sverige var i periodens början en smet bestående av en massa hövdingadömen. De levde i något slags maktbalans. Blev något hövdingadöme för mäktigt gick andra samman och återställde balansen.

Under denna period etablerade sig den katolska kyrkan så sakteliga i vårt område. Det man vet är att kyrkan etablerade sig betydligt tidigare i Danmark och Norge än i (det som skulle bli) Sverige. Det kyrkliga inflytandet kom söderifrån in över de svenska landskapen.

Det är en spännande del av den svenska historien. Det är en period där kunskapsluckorna fortfarande är stora. Det finns inte mycket av skriftliga källor. Mycket av det som finns kommer från skribenter utanför det svenska området eller av inhemska berättelser med tveksamt källvärde. Mycket är fortfarande teorier och gissningar.

Men det är en intressant och välskriven bok som jag kan rekommendera att läsa.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 juni, 2010, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för 600 – 1350.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: