Efterklokhet


Mats Hulth, tidigare finansborgarråd (S) meddelar att han ångrar att han bidrog till att sälja Birka Energi till Fortum.

Birka Energi levererade stora vinster till den kommunala kassan med vilka man kunde finansiera andra nyttigheter. Efter försäljningen har de boende fått leverera högre vinster genom högre taxor till ett privat bolag. Pengar som gått till dyra optionsprogram som gynnat ett antal högre chefer inom företaget. Samma sak har jag sett även i andra fall där kommunala energibolag sålts till andra aktörer. Det har inte inneburit lägre taxor.

Borgerliga politiker har ofta en fundamentalistisk syn om att offentligt ägande är en styggelse. När nyliberalismen blåste som hårdast hade många (S)-styrda kommuner svårt att värja sig i vinden och lät sig frestas av utförsäljning. De snabba pengar man fick genom försäljning skulle användas till angelägna satsningar i det korta loppet. De långsiktiga konsekvenserna glömde man bort. När pengarna tog slut fanns bara skattemedlen kvar. Lite som att kissa i byxan. I början är det varmt och skönt – men sedan svalnar det.

Det är möjligt att kommuner inte alltid ska äga verksamheter som kan skötas bättre av andra aktörer. Men det gäller trots allt att se till den långsiktiga samhällsnyttan och att se konsekvenserna. Det är minsann inte bättre med privata monopol!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 maj, 2010, i Blandade funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Efterklokhet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: