Skitiga arbetsvillkor inom hamburgerbranschen


LO-tidningen skriver idag på hemsidan om hur det kan fungera inom vissa snabbmatsföretag. Tidigare anställda har varit i kontakt med sin fackliga avdelning. De har berättat om att de varit tvungna att stämpla ut från arbetet när de ska besöka toalett. De har även tvingats stämpla ut från arbetet men sitta kvar fullt påklädda på arbetsplatsen när det varit tomt på besökare. De har därmed tvingats till långa obetalda raster.

Hotell- och Restuarang Facket (HRF) sitter nu i förhandling med arbetsgivaren om detta. De säger att om de gjort fel ska de rätta till detta. Facket undersöker nu om det förekommer på fler arbetsplatser att anställda tvingas ta långa obetalda raster.

I denna bransch arbetar många unga personer. Ibland har man det som extraknäck till studier, för många är det det första arbetet. Många har säkert ingen aning om hur det fungerar på arbetsmarknaden. Detta parat med en lägre facklig organisationsgrad inom branschen ger utrymme för mindre seriösa arbetsgivare att utnyttja situationen.

I artikeln berättas att HRF i Stockholm genomför utbildningar för ickemedlemmar inom snabbmatsbranschen. Det är bra! Härmed ökar man kunskapen om arbetsvillkoren inom branschen och, förhoppningsvis, får man fler fackliga medlemmar och ökat förtroende för de fackliga organisationerna.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 mars, 2010, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Skitiga arbetsvillkor inom hamburgerbranschen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: