Splittring pågår


Unionen och Sveriges Ingenjörer har skrivit avtal med Teknikföretagen och Kemi- och Industrigruppen. Avtalet löper på 18 månader och ger löneökningar på 2,6 %. Parterna har vidare gjort upp om avsättning till kompetenskonton och har reglerat bemanningsfrågan.

Det som är bra med de slutna avtalen är nivån på löneökningarna och överenskommelsen om avsättning till kompetenskonton. Däremot är jag mer tveksam till hur man reglerat frågan om bemanning i samband med att det finns personer med företrädesrätt till återanställning. Vad jag förstått kommer man att tillsätta arbetsgrupper för att diskutera en lösning. Det innebär att frågan ska diskuteras under fredsplikt och därmed riskerar att begravas under hövliga diskussionsformer.

Parterna fick slutbudet under fredagen från opo. Det som är överraskande är att de fackliga organisationerna inom LO inte fått något bud över huvudtaget. Den fackliga fronten har därmed brutits.

LO-förbunden inom industrin har hårt drivit frågan om att få en reglering av bemanningsfrågan. Självklart har LO:s positioner därmed fått sig en törn. Däremot har vår syn på löneutrymmet bekräftats av arbetsgivarna.

Det finns inget annat än att spotta i nävarna och fortsätta förhandlingarna.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 mars, 2010, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Tror du på att vi klarar bemanningsfrågan nu när Unionen har gjort upp och skall tillsätta arbetsgrupper för att lösa frågan? Jag tror det kommar att bli samma sak för vår del, alltså oforpliktande arbetsgrupper, tror tyvärr detta är en fråga som skall lösas lagstiftningsvägen och då gäller det ju att vi får rätt regering efter 19/9. För vi får väl utgå från att en röd-grön majoritet löser detta, eller?

 2. Göran Johansson

  Det är klart att det blivit svårare att nå en lösning på det sätt som vi vill. Det blir ju svårt att komma tlllbaka i denna fråga i kommande avtalsrörelse om vi inte lyckas nu. Det blir nog lagstiftningsvägen vi får pröva. Det gäller ju bara att vinna valet förstås.

 3. Jag hittar inte var de ska ha löst bemanningsfrågan och jag ser inte hur de ska kunna göra det utan att hålla ihop med resten av facken.

  Jag hoppas att en medlemsomröstning säger åt dom att riva upp, göra om och göra rätt.

 4. Göran Johansson

  Du hittar lite uppgifter i denna artikel i LO-tidningen.
  http://lotidningen.se/?id_item=27149

%d bloggare gillar detta: