Sprickor i arbetsgivarfronten


Dag Klackenberg, VD för organisationen Svensk Handel har meddelat att arbetsgivarna inom Handeln är beredda att sluta ett avtal med Handels om inte industrins parter kan komma till avslut. Orsaken är att man vill undvika en arbetsmarknadskonflikt under påskhelgen.

Svensk Handel fick stark intern kritik i avtalsrörelsen 2007 när man slöt ett för dyrt avtal. Svenskt Näringsliv tog Svensk Handel i örat och hotade med allvarliga konsekvenser. I slutändan kom det, trots det, ett avtal till stånd.

Det finns fortfarande en acceptans för att att den konkurrensutsatta industrin ska vara först med att sluta avtal. Detta är ett viktigt ansvar för parterna inom industrin att leva upp till. Man måste kunna sluta avtal som samtliga övriga betydelsefulla branscher kan acceptera.

I dagsläget har inte parterna inom Industriavtalet klarat av detta. Orsaken är att arbetsgivarna är starkt motvilliga till att finna en reglering kring frågan om inhyrning i stället för att återanställa tidigare uppsagda. Detta är en viktig fråga för samtliga fackliga organisationer inom LO.

Parterna inom handelns område kommer inte att tveka att sluta avtal för att bevara arbetsfreden. Önskar Teknikföretagen behålla sin ledande roll inom Svenskt Näringsliv kommer det att krävas en mer öppen hållning till de fackliga kraven.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 mars, 2010, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Sprickor i arbetsgivarfronten.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: