Arbetsmarknadskonflikt på gång


Under helgen meddelade de fackliga organisationerna inom industrin att de avvisat det avtalsbud som ”opo” (opartiska ordföranden) lämnat. För LO-förbunden var det framför allt på två punkter som budet avvisades. Det ena gällde att opo föreslår lägre löneökningar än i det första budet. För det andra gäller det frågan om att förhindra användandet av bemanningsföretag så länge det finns tidigare anställda som omfattas av företrädesrätt till återanställning. På denna punkt finns i dagsläget inga förslag till lösningar.

Det börjar nu bli bråttom för parterna inom industrin att komma framåt. Det finns en acceptans för att  parterna inom den konkurrensutsatta sektorn ska vara först med att sätta löneökningsnivån. Detta förutsätter dock att man kan visa på reella och rimliga lösningar. I dagsläget finns inget sådant. De första avtalen löper ut den 31 mars. Eventuell konflikt kan dras igång tidigast den 1 april.

På kö efter industrins parter står många branscher angelägna om att reglera sina specifika branschproblem. Om inte industrin kan sätta nivån för avtalen finns det andra som vill ta ett steg fram. Om arbetsgivarna inom industrin vill vara de som sätter märket måste de börja visa större förhandlings- och kompromissvilja.

LO-förbunden är överens om att reglera och finna avtalslösningar på arbetsgivarnas möjlighet att runda LAS. Denna fråga är nästan viktigare än lönefrågan i denna avtalsrörelse. Det kan innebära att de fackliga organisationerna inom industrin låter andra branschförbund ta stafettpinnen om inte arbetsgivarna ser upp.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 15 mars, 2010, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: