Låst läge i avtalsförhandlingarna


De opartiska ordförandena (opo) har lämnat sina första bud till de bägge parterna inom industrin. Buden har avvisats av samtliga. Det var väl ingen större dramatik eller överraskning i det. Ordförandena testar väl parterna var de hårda ståndpunkterna finns någonstans.

Teknikföretagen har som en av Svenskt Näringslivs tongivande arbetsgivarförbund gett en tydlig signal. De kan tänka sig löneökningar (om de ligger sent i avtalsperioden). Men de kan däremot inte tänka sig att släppa till något när det gäller frågan om att kunna hyra in personal när det finns personal som omfattas av företrädesrätt till återanställning. Detta är en viktig fråga om makten över arbetsplatsen.

De fackliga organisationerna har å sin sida tackat nej till opo:s bud. Därmed har kärnfrågan utkristalliserats sig. Det gäller arbetsgivarnas möjlighet att kringgå lagen om anställningsskydd (LAS).

De fackliga organisationerna har bestämt sig – man vill ha en reglering av denna fråga. Arbetsgivarna måste inse detta. Det kommer inte bli lätt att lösa denna knut. En sak är däremot klar. Frågan gäller inte löneökningar för att avstå en reglering kring arbetsgivarnas arbetsledningsrätt!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 mars, 2010, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Låst läge i avtalsförhandlingarna.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: