Kläder till varje pris


I Bangladesh har en textilfabrik brunnit ned, 21 personer omkom i branden och ett 40-tal skadades. Alla på övervåningen dog i branden. Enligt uppgift var övervåningen låst.  Myndigheterna utreder nu omständigheterna kring branden. Man misstänker att det är en elektrisk kortslutning som orsakat branden. Fabriken levererade kläder till, bland andra, H & M.

Västvärldens konsumenters jakt på billiga kläder har inneburit att de stora kedjornas kläder tillverkas i låglöneländer (framför allt i Asien). Utvecklingen ses även inom andra branscher. Clas Olsson och andra butikskedjor låter tillverka billiga verktyg där lönerna är lägre. Vi konsumenter köper hellre dessa produkter och därmed bidrar vi till att arbeten försvinner från vår del av världen.

Producenterna i dessa länder betalar inte bara låga löner. Även övriga arbetsförhållanden år långt sämre än den standard vi själva skulle kräva på våra arbetsplatser. Detta innebär att ansvaret måste delas av oss alla i den rika västvärlden. Som konsumenter måste vi bli bättre på att kräva att de produkter som vi köper ska vara tillverkade under rimliga omständigheter.

Ett sätt är att gynna produkter som är rättvisemärkta. De kan i många fall vara något dyrare än andra motsvarande produkter. Men det kan ju vara ett billigt pris för sitt eget goda samvete. Det är också en bra metod att stödja fackliga organisationssträvanden och människors strävan efter mänskligare arbetsförhållanden och ett bättre liv.

Arbetstillfällen kommer att flytta runt i världen. Jag begär inte att svenska konsumenter av nationalistiskt nit enbart ska gynna det egna landets produkter. Men jag begär att vi alla därmed inte accepterar att andra ska arbeta under långt sämre förhållanden än vad vi själva skulle acceptera.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 februari, 2010, i Fackliga frågor, Rättvisemärkt. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Konsumentverket pekar just på att konsumenten genom sin konsumtion påverkar huruvida hållbar utveckling möjliggörs eller inte. Detta i och med vår efterfrågan styr utbudet.

    Är det detta vi efterfrågar när vi vill klä oss fint? en hållbar utveckling förutsätter att hela branschen, strukturen förändras. Enskilda sortiment vilka svarar på etiska krav pekar enbart på vad som försigår för att bringa fram de andra produkterna företaget erbjuder. Vidare så är modebranschen komplex i sig själv då design är stort värde när konsumenten handlar och torde vara det som diffrentierar varan. Inte produktionsförhållandena.

%d bloggare gillar detta: