Sven Ottos förhoppning


En av den borgerliga regeringens första åtgärder var att förändra regelverket inom arbetslöshetsförsäkringen (a-kassa). Förenklat sänktes den högsta ersättningen och man införde en egenavgift. För väldigt många grupper har detta inneburit att man betalar mycket mer för en sämre förmån. Detta har gjort att väldigt många människor idag inte är medlem i någon a-kassa. Över en miljon har gjort det valet.

Enligt en artikel på svt:s hemsida säger Sven Otto Littorin att:

”-Människor måste ju välja om man vill vara med i a-kassan, om man tycker att nyttan är tillräckligt hög.”

Regeringen har skruvat lite i regelverket för att man snabbare ska bli förmånsberättigad. Trots detta fortsätter a-kassorna att tappa medlemmar. Littorin hoppas att människor ska ta sitt förnuft till fånga.

Det hoppas jag med. Men då krävs helt andra åtgärder. För väldigt många människor har det varit ett rationellt ekonomiskt val att välja bort a-kassa. Varför betala dyrt för en undermålig förmån?

Regeringens politik har lyckats. Man har lyckats med att skicka bort människor från medlemskap i a-kassan.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 januari, 2010, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Sven Ottos förhoppning.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: