Maktens arrogans


De erkända a-kassornas verksamhet är en till största delen lagstyrd verksamhet. På vilket sätt de arbetslösas ersättning ska räknas ut, vilket underlag som behövs etc. Allt detta bestäms som konsekvens av beslut i Sveriges Riksdag. Riksdagen har beslutat att inrätta en statlig myndighet – Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). Denna myndighet granskar alla a-kassors handläggning av beslut och tolkar lagens bestämmelser. A-kassorna fattar myndighetsbeslut och är därför skyldiga att följa lagstiftarens intentioner och fattade beslut. Det finns litet utrymme för egna tolkningar av lagen.

Efter årsskiftet kommer ett stort antal människor som tidigare varit sjukskrivna att omvandlas till arbetslösa. De ska kunna erhålla ersättning i form av ersättning från a-kassa eller aktivitetsstöd. I samband med detta har riksdagen under december månad fattat beslut om vissa förändringar i lagstiftningen.

Efter årskiftet ska A-kassorna besluta om utförsäkrade har rätt till ersättning. Men ännu har handläggarna inte fått direktiv om hur besluten ska tas. Regeringens nya förordningstext kommer inte att bli offentlig förrän den 30 december.

Eftersom a-kassorna är skyldiga att följa lagen finns en uppenbar risk för långa handläggningstider. Många personer riskerar att stå utan ersättning. Statssekreterare Eva Uddén Sonnegård tycker inte att en helg är för kort tid utan säger att allt gått enligt planerna. Hon ser inte att det skulle finnas någon risk för långa handläggningstider utan menar att det är upp till a-kassorna att planera den biten.

Jag blir upprörd av en sådan maktens arrogans och okänslighet. Det verkar nästan avsiktligt att göra på detta sätt. Regeringen överlåter på a-kassorna att förklara lagstiftarnas åtgärder. Några andra än regeringen får ta smällen.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 december, 2009, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Som tidigare handläggare inom en a-kassa kan jag bara beklaga den situation som mina tidigare handläggarkolegor nu får hantera! Många arbetslösa kommer att komma ”ikläm” och det är inte varken den arbetslöses eller handläggarens fel!
    När regeringen skapar nya förutsättninga, där genomförandet är uselt planerat och där handläggare inte hinner få ordentlig vetskap om hur lagar och regler ska tolkas, är det bara ytterligare ett bevis för hur synisk och oansvarigt denna regering agerar!
    ”Fort och fel” har blivit deras (den moderatledda regeringens)kännetecken under denna mandatperiod! De gör allt för att skapa nya klyftor mellan dem som har mycket och dem som inte har något alls! Katastrof för välfärden och ”den svenska modellen”!

%d bloggare gillar detta: