Svenskt Näringsliv sätter betyg


I Svenska Dagbladet kan man idag läsa en artikel om Svenskt Näringsliv (SN). Enligt artikeln drar organisationen denna vecka igång en kampanj som i praktiken syftar till att förhindra ett regeringsskifte nästa år. SN har tagit fram en rapport där man granskat de röd-gröna partiernas näringslivspolitik. De finner, knappast förvånande, att en ny regering skulle vara förödande för svenskt näringsliv. De tre partierna får samtliga låga betyg i SN:s rapport. Miljöpartiet belönas med 2+, Socialdemokraterna med 2 och Vänsterpartiet med en 1.

Rapportens slutsatser var ju knappast någon högoddsare. SN (och dess företrädare SAF) har väl alltid förutsett att vänsterregeringar skulle innebära ruin och undergång för privat näringsliv i Sverige. Arbetsgivarnas företrädare i form av SN har alltid verkat för att få högerinriktade regeringar. Detta intensifierades särskilt i början av 1970-talet och pågår fortfarande. SN satsar stora medel på att få en politik som ska gynna deras intressen.

Det som dock är intressant är ju att SN av media betraktas som någon slags politiskt opartisk organisation företrädande hårt arbetande företagare som bryr sig föga om politik. SN presenterar en massa utredningar, de betygsätter kommuner för hur näringslivsvänliga de är (eller inte är), man satsar stora medel på skolan. Allt syftande till att företräda och lyfta fram sina politiska ambitioner.

Det är ingen hemlighet att Landsorganisationen (LO) och Socialdemokraterna står nära varandra. Detta är ständigt uppe för diskussion och kritisk granskning i media. Den nära kopplingen mellan SN och de borgerliga partierna granskas dock inte särskilt ofta.

Det vore intressant att få veta hur mycket pengar som SN satsar inför den kommande valrörelsen för att förhindra ett regeringsskifte.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 november, 2009, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Svenskt Näringsliv sätter betyg.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: