Lars Hård


Jag har under en tid läst om Lars Hård i en samlingsvolym. Man har samlat samtliga fyra böcker om Lars Hård, skriven av Jan Fridegård. Berättelserna är, vad jag förstått, självbiografiska och speglar händelser under Jans uppväxt och väg till författarlivet. Böckerna skildrar ett helt annat Sverige än dagens. Böckerna skildrar Sverige under 1920-talet och, i den sista boken, Sverige strax innan det andra världskrigets utbrott.

Berättelserna speglar ett tydligt klassamhälle som det såg ut i det förra seklets början. Lars Hård är barn av statarsamhället och uppvuxen på landet. De första böckerna följer Lars väg till straffanstalt och senare till fängelsestraff på Långholmen. Lars Hård är en ensam person med drömmar om ett bättre liv och författarambitioner i en miljö som saknar förståelse för sådana ambitioner. Statarmiljön är fylld av män som arbetar hårt och försörjer sina familjer i sitt anletes svett.

Den sista boken utspelar sig under slutet av 30-talet och följer huvudpersonen som strävande författare. Framför allt handlar boken om ett Sverige i skuggan av den politiska utvecklingen i södra Europa. Vägen till ett krig känns oundviklig. Av berättelsen framgår författarens tilltro till en politik mer präglad av reformism snarare än revolution och våldshandlingar.

Böckerna är fantastiska tidsdokument och ger en djupare insikt om hur det var att leva i Sverige under 1920- och 30-talen.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 november, 2009, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Lars Hård.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: