Höj a-kassan!


Arbetslöshetskassornas samorganisation visar i aktuella siffror hur få av de försäkrade som får 80% av sin tidigare lön i ersättning vid arbetslöshet. De visar att endast 13 procent av de arbetslösa får 80 procent av sin tidigare inkomst i arbetslöshetsersättning.

Det finns flera orsaker till att det blivit på detta viset.

Den viktigaste anledningen är att ersättningsnivåerna inte har följt med inkomstutvecklingen. Ersättningen har därmed allt mer urholkats. Vidare sänktes taket för dagpenningen den 1/1 2007 av den borgerliga majoriteten i riksdagen . Syftet med förändringar var ju att sätta större press på de arbetslösa att acceptera vilka arbeten som helst till lägre löner. Man vill ju skapa ett låglöneproletariat inom arbetskraften för att disciplinera densamma.

Det är därför det är så viktigt att reformera arbetslöshetsförsäkringen. LO:s krav är att 80% av de arbetslösa också erhåller 80% av den ”gamla” lönen i ersättning vid arbetslöshet. Erfarenhet visar att de flesta som blir arbetslösa är beroende av ersättning förhållandevis tid (mindre än 100 dagar). Det innebär vidare en solidaritet mellan de som har arbete och de som oförskyllt blir arbetslösa. En bättre försäkring bidrar till att bromsa en konjunkturnedgång genom att de arbetslösa kan bidra till en högre konsumtion än annars.

Det är klokt att förbättra a-kassan!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 november, 2009, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Höj a-kassan!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: