Det är vår bestämda uppfattning


… att om ingenting görs nu kommer det att vara för försent” är den långa titeln på en bok skriven av Andreas Malm. Jag köpte denna bok som pocket innan jag reste på semester till Kreta. Tanken var att läsa den då. Jag påbörjade boken under de sista dagarna där och slutförde den idag.

Det är en bok som något skakat om mig. Boken är en populärvetenskaplig genomgång kring nuläget i kunskapen om planeten jorden och vart vi är på väg. Människan har genom vårt sätt att leva påverkat jorden, atmosfären och allt runt omkring oss på ett avgörande sätt. Vi förbränner kol i en fortfarande ökande takt. Även om vi i denna stund skulle sluta med förbränna olja, naturgas etc skulle jorden fortsätta att värmas upp under lång tid framåt.

Boken börjar med en beskrivning av hur livet på jorden uppstått och hur det livet påverkat framväxten och förändringen av atmosfären och förutsättningarna för liv på denna planet. Boken är också en uppgörelse och lustmord på vissa vetenskapliga teorier. De processer som påverkar livet är komplexa och kan inte förstås på ett mekaniskt sätt. Allt påverkar allt annat.

Det är en fantastiskt bra bok som ruskat om min förståelse för klimatet och vart vi är på väg. Vi som befolkar jorden idag har ett stort ansvar för att överlämna den till de som kommer efter oss. Vi måste agera politiskt för att ge klimatpolitik högre fokus.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 november, 2009, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Bra! Håller fullständigt med. Frågan är om västvärldens politiska system klarar att ta sitt ansvar. Ska demokratin vara överlägsen måste vi gå före. Vi har skapat vårt välstånd på jordens bekostnad, då måste vi också betala tillbaka till alla dom som inte fått välstånd och som kommer efter oss.

%d bloggare gillar detta: