Tidens melodi – hyr ut dig själv


LO-tidningen berättar i en artikel om tolv personer i Göteborg som kommet att starta ett eget bemanningsföretag. De räknar med att bli uppsagda från Volvo. De kommer att hyra ut sig själva till arbetsgivare inom industrin i Göteborgsområdet. De säger att många företag inte vill ha så många fast anställda längre.

De har säkert rätt i att det kommer att dröja innan större företag börjar fastanställa igen. Det kommer att bli mycket av visstidsanställningar, övertidsarbete, inhyrning och andra kortare åtgärder innan arbetstillfällena börjar öka inom industrin igen. Det såg man tydligt efter lågkonjunkturen i början av 90-talet. Det dröjde nog en fyra-fem år innan anställandet tog fart igen.

Jag har i mitt arbete märkt av att Bemanningsföretagen har börjat komma igång. Jag har sett att flera företag hyr personal via bemanningsföretag hellre än att anställa tidigare anställda. Ibland kommer tidigare anställda in via ett bemanningsföretag. Bestämmelserna om företrädesrätt till återanställning i lagen om anställningsskydd riskerar därmed att urholkas.

Bemanningsbranschen kommer att fortsätta att växa. De fackliga organisationerna har att förhålla sig till detta. LO-förbunden har för sin del tecknat avtal med branschen. Det är i stora delar ett bra avtal som balanserar företagens behov och de fackliga organisationernas intressen. De förändringar i avtalet som förhandlats fram under hösten kommer nu inte att införas denna gång. Det är olyckligt. Däri fanns betydelsefulla förändringar som ur facklig synvinkel hade varit bra.

Vill vi som fackligt aktiva stärka de inhyrdas och de korttidsanställdas ställning på arbetsmarknaden krävs att vi fortsätter arbetet. Vi måste öka organisationsgraden bland dessa grupper. Vi måste teckna avtal som gynnar de som arbetar som inhyrda och på korta anställningar. Annars är chansen/risken stor att vi får mer av otrygga anställningsförhållanden. Detta kommer endast att gynna oseriösa arbetsgivare och leda till fler och lägre betalda arbetstillfällen.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 oktober, 2009, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Tidens melodi – hyr ut dig själv.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: