Yrkesår för unga inom industrin


IF Metall har föreslagit Teknikarbetsgivarna att man ska teckna ett särskilt avtal om ett yrkesår för att unga ska få utbildning på industriarbetsplatserna. Detta är ett led i att förbättra möjligheterna för unga att få arbete inom industrin. Syftet är inte att avtala om sänkta ungdomslöner för ordinarie arbete.

Handlar det däremot om att ha en annan (och lägre) lön under en utbildningsstuation kan det vara rimligt att lönen sätts på en annan nivå än den ordinarie. Det allra viktigaste är att långsiktigt säkra välutbildade arbetstagare till den svenska industrin och underlätta för ungdomar att få arbete.

IF Metall tar nu ett konstruktivt initiativ för att till stånd en diskussion med arbetsgivarna. Facket tar med detta ansvar för att underlätta ungdomars inträde på arbetsmarknaden. Jag hoppas att arbetsgivarna är lika intresserade av att föra en konstruktiv dialog i denna fråga.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 16 september, 2009, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Yrkesår för unga inom industrin.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: