Svenskarna vill behålla LAS


SvT:s Rapport har låtit SIFO undersöka vad svenskarna tycker om Lagen om anställningsskydd. Det visar sig i undersökningen att endast 32 % av de tillfrågade vill förändra lagen. 43 % anser att lagen fungerar bra som den är. 25 % valde att inte ta ställning.

Det är tämligen uppenbart att de flesta svenskar anser att lagen som den ser ut idag fungerar ganska väl. Lagens huvudregel är ju att de som arbetat längst på en arbetsplats också ska vara sist att sägas upp. Däremot finns det en hel del myter kring lagen. En sådan är att det är näst intill omöjligt att göra undantag från turordningsreglerna. Min erfarenhet är att det väldigt ofta görs sakliga undantag pga kompetensskäl.

Ett av de borgerliga partierna driver dock som en huvudfråga att man vill avskaffa lagen som den ser ut idag för de minska företagen och man vill försämra anställningsskyddet för de unga. De driver med emfas att detta ska göra det enklare att behålla unga anställda och att det ska bli lättare som ung att få ett jobb. Att detta ska ske på bekostnad av andra sägs ju inte rakt ut av centerpartisterna. Dock används, i detta fall, Centerpartiet som en nyttig idiot för att skicka ut denna testballong till allmänheten. Moderaterna kan luta sig tillbaka och vara statsmannamässig och pejla reaktionen bland väljarkåren.

Försvaret om LAS måste ske hela tiden. Därför får vi inte heller vara rädda att diskutera justeringar av lagstiftningen vid behov.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 september, 2009, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Svenskarna vill behålla LAS.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: