Eleonore av Akvitanien


… är en bok skriven av Johan August Lybeck.

Boken handlar om en kvinnlig makthavare i slutet av 1100-talet. Hon var gift med två män och drottning över först Frankrike och sedan England. Hon var mor till Rickard Lejonhjärta och prins John (kända från Robin Hood-myterna). Hon styrde dessutom sitt hertigdöme Akvitanien.

Boken handlar om Eleonore och den tid hon verkade i. Detta var en tid då den trubadurer sjöng och författade melodier om hövisk kärlek och ridderlighet (och ibland praktiserade mindre hövisk kärlek). Detta var en tid då makten över länder och landsdelar låg hos många mäktiga självmedvetna män, då allianser ingicks och  bröts, då hertigar och andra lämnade vasalleder till kungar.

Eleonore lyckades skapa sig personlig makt både över Akvitanien som England då  hennes andre man avled.

Det är en bok fylld av fakta och texter från tiden. Det är en ganska íntressant bok om europeisk politik under 1100-talets andra hälft.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 september, 2009, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Eleonore av Akvitanien.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: