Bärplockarkriget


Ett par hundra thailändska bärplockare har tagit sig till Luleå och har blivit inkvarterade i en gammal sporthall. De anser sig ha blivit lurade till Sverige med falska förespeglingar. Många har skuldsatt sig för att komma till Sverige för att plocka bär och tjäna ”stora” pengar.

En svensk företrädare för bärbranschen anser att det finns andra människor som utnyttjar situationen och att man, minsann, kan hitta mycket bär i skogen. Man kan tjäna pengar.

Jag vet inte var sanningen ligger i den aktuella situationen. Däremot är jag övertygad om att många lockas till Sverige för att arbeta för en liten penning. Det är inte första gången man kan läsa om, eller se i nyhetsprogram om bärplockare som farit illa under sin tid i Sverige. Det förekommer ett utnyttjande av fattiga människors förhoppningar och resurser. Vi svenskar är beredda att överse med mycket för att kunna inhandla billiga bär och/eller sylt.

Detta system att ta människor från Thailand och låta dem plocka bär skulle inte vara lönsamt om inte deras förtjänst blir väldigt låg. Det är självklart att de människor som kommer hit tar en väldig risk. En risk som vi låter svenska bärentreprenörer utnyttja.

Ibland får man skämmas som en hund!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 augusti, 2009, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Det är ofattbart att detta med bärplockningen kan fortgå varje år. För mig framtsår det som slaveri. Jag har också skrivit om detta på min blogg: cromvik.blogg.se

%d bloggare gillar detta: