Tusen strålande solar


… är en fantastisk berättelse skriven av Khaled Hosseini.

Boken handlar om två flickor som växer upp till kvinnor och vad som händer med deras liv. Deras öden flätas samman trots att de kommer från olika generation. Allt sker med bakgrund i Afghanistan från 70-talet och fram till början av 2000-talet. Berättelsen är en bitvis tragisk berättelse om kvinnornas liv.

Kvinnorna växer upp i olika miljöer. Den äldre av kvinnan växer upp i en liten stuga tillsammans med sin mor utanför Herat. Eftersom hennes far inte kan erkänna faderskapet växer flickan upp som förskjuten utanför tillvaron av andra människor. Hon ges inte möjlighet att gå i skola. Efter sin mors död pressas hon till att gifta sig med en betydligt äldre man bosatt i Kabul. Hon tvingas snart att bära burkha och tvingas till underdånighet och lågt självförtroende av sin man. Allt försvåras av att hon inte kan föda mannen en son (eller ett barn över huvudtaget).

Den yngre kvinnan växer upp i Kabul i en förhållandevis modern familj. Fadern är lärare på universitetet. Flickan växer upp med skola och samvaro med kamrater och en jämnårig pojke som hon blir nära vän med. Under det inbördeskrig som drabbar Afghanistan dör hennes föräldrar av en raket, flickan skadas allvarligt men överlever.

Så småningom hamnar flickan i omvårdnad i mannen och den äldre kvinnans hem. Omständigheterna gör att hon blir mannens andra hustru. Hon föder honom en son. Till en början är kvinnorna, i någon mån, konkurrenter. Men efterhand byggs en nära vänskap och samhörighet upp mellan kvinnorna. De hjälper varandra i det allt mer kärlekslösa och våldsamma livet med sin gemensamma man. Bokens ton är ofta i moll men leder fram till ett slut som ändå ger hopp för karaktärerna i boken och för Afghanistan.

Även denna bok är en fantastiskt välskriven och spännande historia. Jag rekommenderar den varmt för läsning.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 augusti, 2009, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Tusen strålande solar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: