Spådomar om framtiden


På SvD:s hemsida kan man läsa en artikel om en undersökning som Eurofound genomfört under 2007. Man har tillfrågat ett antal experter i ett 30-tal länder vad de tror om utvecklingen på arbetsmarknaden fram till 2025.

Uppfattningen är tydligen som så att de flesta tror på att inkomstskillnaderna, egenföretagandet och att de osäkra anställningsförhållandena kommer att öka. Vidare tror man på att den fackliga anslutningsgraden kommer att minska.

Med den rådande utvecklingen är det svårt att se någon motsatt trend. Utvecklingen är, tyvärr, tydlig i Sverige. Allt fler väljer att inte vara medlem i ett fackförbund, antalet arbetstillfällen inom industrin minskar och ökar inom servicesektorer. Detta innebär att antalet osäkrare arbetstillfällen ökar och att antalet garanterade anställningstimmar minskar.

De svenska fackföreningarna var som starkast när industrisamhället var som störst. Det är lättare att skapa en facklig organisation på stora och stabila arbetsplatser. Här är det lättare att känna sig trygg i vetskapen om att arbetstillfällena inte så lätt försvinner. Då är det också lättare att engagera sig i sin omgivning och sin arbetsplats. I en miljö med korta garanterade anställningar och där arbetstillfällena lättare försvinner blir man som arbetstagare mer försiktig. Det blir svårare att skapa en stark facklig organisation.

De fackliga organisationerna står inför stora utmaningar. Utvecklingen kan tvinga fram en utveckling där de fackliga organisationerna måste vara aktivare och mer stridbar för att kunna motivera fler till fackligt medlemskap.  Fackföreningsrörelsen har länge kunnat lita till a-kassan som ett säkert kort för att motivera till medlemskap. Nu gäller det att hitta fler kort.

Men vilka? Men vi har fortfarande användning av alla hjältar vi kan hitta.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 augusti, 2009, i Blandade funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Spådomar om framtiden.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: