Arbetsförmedlingen vill ha mer


Idag kan man läsa att Arbetsförmedlingen vill ha mer pengar till nästa år. Anledningen är ju, förstås, att arbetslösheten har ökat kraftigt. Jämfört med 2008 handlar det om en fördubbling. Jag är tämligen övertygad om att arbetsmarknadspolitiken kommer att få ökade anslag nästa år. Regeringen har knappast råd att inte öka anslagen till arbetsmarknadsprogram och ersättningar till arbetslösa. Antalet personer som blir utstämplade kommer att öka. Dessutom är det ju valår 2010.

Regeringen försökte ju göra en stor affär av att anslagen ökades inför 2009. Men eftersom det mesta av anslagsökningarna handlar om utbetalningar i form av ersättningar i a-kassesystemet och till de som finns i Jobb- och utvecklingsgarantin går det ju knappast att förhindra utgiftsökningar. Enda sättet att minska utgifterna vore ju att sänka ersättningsnivåerna. Det är säkert en våt dröm hos enskilda borgerliga politiker att göra det. Men det kommer knappast att ske ett valår.

Vidare har ju Fredrik och Anders sagt att det finns utrymme att öka bidragen till kommuner och landsting. Oavsett vad Maud tycker om det kan hon knappast förhindra detta. Jag tycker att det är bra att öka anslagen till kommunal verksamhet. Behoven av sjukvård, skola och omsorger om de äldre minskar ju inte bara därför att det råkat bli lågkonjunktur.

Det regeringen borde göra är att satsa mer medel på offensiva och arbetsskapande åtgärder för att underlätta byte av bransch och arbetsgivare. Många arbetslösa kommer att behöva omfattande påbyggnad av och ny kunskap för att bli anställningsbara. Allt för mycket används nu till att enbart betala ut ersättningar. Det behövs mer utav arbetsmarknadsutbildning i olika former. Utbildningarna ska självklart planeras och genomföras i nära samarbete med omställningsföretag, näringslivet, kommuner och landsting för att tillgodose kommande behov av utbildad arbetskraft.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 19 augusti, 2009, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Arbetsförmedlingen vill ha mer.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: