Krigarnas och helgonens tid


… är en bok som skildrar västeuropas historia perioden ca 400 – 800. Boken är skriven av historikern Dick Harrison i slutet av 90-talet. Bokens tes är att denna period är ganska okänd för de flesta människor och att det man vet grundas mer på myter som odlats. Bokens ansats är att bryta dessa myter och beskriva forskningsläget som det ser ut nu. Det som framgår av boken är att det är svårt att ge en tydlig bild av denna period av Europas historia. Det man förstår är att det är en förändringstid i samband med att det västromerska riket går under och då kristendomen blir allt betydelsefullare.

Det saknas i hög grad skriftliga källor från tiden, de som finns är ofta sagor, biografier där man behöver ta sanningshalten med en viss nypa salt, skrivna lagsamlingar etc. Den bild som ges är trots allt att det var en krigisk period i Europas hsitoria. Det var dock också en period då riken bildas, lagar skrevs och utvecklades. Det var en tid, tror man, då jordbruket förändrades från stora specialiserade enheter till mindre men mer mångsidiga (åtminstone i den delen av Europa som påverkats romarriket). Byar och städer flyttade i många fall till mer lättförsvarade platser.

Boken ger också bilder från det kulturliv som fanns – trots att bilden kanske varit att detta var en period i kulturskymningens tecken.

Jag hade stor glädje av boken. Jag lärde mig nya saker om en tid i historien som jag saknat och inte trängt in i förut. Dick skriver bra – om än ibland något mästrande över tidigare historikers missuppfattningar. Jag tycker det var en bra och intressant bok. Läs den!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 augusti, 2009, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Undrar om den finns inläst….

  2. Göran Johansson

    Ingen aning. Du får väl söka …

%d bloggare gillar detta: