Tre gälder i England


Docenten i arkeologi, Mats G. Larsson, har skrivit en bok om hur nordiska vikingar härjade i England. Han utgår från en runsten som berättar om hur Ulf i Borresta tre gånger deltog i härnadståg till England. Ulf deltog vid tre tillfällen då England tvingades betala sig ur vikingarnas härjningar.

Mats använder olika källor för att beskriva händelserna. Dåtida (eller ganska näraliggande) anglosaxiska källor samt isländska sagor (bl.a. Snorre Sturlasson). De engelska källorna är sakligt konstaterande och, förmodligen, mer korrekta än de isländska mer utbroderade beskrivningarna.

Det är ingen munter och angenäm bild som ges av de nordiska män som härjade i England. De stal, mördade, brände och gjorde allt det man kan se i de förfärligaste krig. De nordiska källorna hyllar detta – de engelska sakligt konstaterade att så gick det till.

Jag har läst flera böckor av Mats G. Larsson. De är välskrivna och ger en bra bild av den nordiska historien kring 1000-talet. De är både lättlästa och informativa. Boken kan passa den som är intresserad av nordisk historia och som vill nyansera sin bild av den romantiska vikingatiden.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 juli, 2009, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Tre gälder i England.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: